Inflatie als motor voor groei?

Door Cécile,
op 06 september 2024

Inflatie, iedereen is er in de afgelopen tijd mee geconfronteerd – met 2022 als uitschieter. Maar de stijgende prijzen beïnvloeden niet alleen onze dagelijkse boodschappen, ze vormen ook een externe prikkel die (omzet)groei aanjaagt. Immers gaan de salarissen omhoog om de koopkracht van de medewerkers te ondersteunen. Dan kunnen we onze mond wel vol hebben van ‘postgroei’, maar dit is een hardnekkige prikkel waar we weinig invloed op hebben. Tóch zijn er verschillende manieren om om te gaan met inflatie.

Herkomst
In economische termen wordt als herkomst van inflatie vaak de loon-prijsspiraal genoemd, hierin drijven lonen en prijzen elkaar steeds verder op. Lonen en energie zijn inputkosten voor bedrijven. En wanneer deze kosten stijgen zullen prijzen toenemen en hebben we te maken met inflatie. Inflatie legt druk op het besteedbaar inkomen, waardoor lonen stijgen en we in een spiraal terecht komen. Uit analyse van de DNB bleek dat dit maar beperkt aan de hand was in 2022: inflatie zorgde wel degelijk voor een loonstijging, maar de loonstijging op haar beurt maar matig op inflatie.

De loon-prijsspiraal ontstaat met name als de marges van werkgevers door de stijgende loonkosten afnemen en daardoor hun prijzen moeten verhogen – dit was niet altijd het geval.

Uit het onderzoek “Hoge winsten, lage lonen” van de FNV blijkt zelfs dat Nederlandse topbedrijven veel meer winst hebben gemaakt dan dat ze de lonen van hun werknemers hebben verhoogd: de winsten stegen tussen 2019 en 2022 gemiddeld 14,5% meer dan de lonen. Dit betekent dus ook dat een steeds groter deel van de winst naar de aandeelhouders gaat en een kleiner deel naar de werknemers in loondienst. Is de oorzaak van de inflatie dan eerder een winstspiraal, waarin ondernemers voortdurend streven naar hogere winsten? Zo wordt de kloof tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’ alleen maar vergroot. Niet bepaald in lijn met onze (eigenwijze) visie van het postgroei ondernemerschap…

Een recept voor extra winst?
Als ondernemer is het dus cruciaal hoe je met de inflatie omgaat. Enerzijds kan inflatie worden gebruikt als excuus voor extra prijsstijging, terwijl loon- en grondstofkosten gelijk blijven. Ook zien we wel eens dat inflatie in ‘normale’ grote wordt doorgevoerd, maar dat kosten worden gedrukt. Krimpflatie was hier het levende bewijs: waarbij grote merken zoals Karvan Cevitam minder voor méér verkopen.

Het moge duidelijk zijn dat we als Copper8 wel goed met onze medewerkers om willen gaan, maar de inflatie absoluut niet willen aangrjipen als excuus om onze omzet op te pompen. Als adviesbureau heb je ook – vinden wij – een belangrijke rol te vervullen, zeker als je ziet dat de gemiddelde loonstijging van zakelijke dienstverleners in 2023 met 6.6% is gestegen, boven het gemiddelde in Nederland. Dus hoe gaan we hiermee om?

Allereerst hebben we er in 2022 aan de kostenzijde voor gekozen om de lonen niet met een vast percentage te doen stijgen, maar degressief. Gooi je een vast percentage over de lonen leidt dit óók tot het vergroten van de kloof tussen de mensen met meer en de mensen met minder werkervaring. De inflatie van 2022 was dan ook reden om het (afvlakkende) salarishuis op een vaste curve te zetten, waarbij we in aankomende jaren dus niet een percentage loonsstijging geven maar een vast bedrag loonsstijging. De curve verschuift in zijn geheel naar boven maar wordt niet exponentieel.

Aan de inkomstenzijde hebben we ook voor het eerst in het (destijds) tienjarig bestaan van Copper8 de tarieven verhoogd. De gemiddelde stijging hier was ongeveer gelijk aan de stijging in de arbeidskosten, waardoor wij niet verder bijdragen aan een eventuele loon-prijsspiraal.

Inflatie is niet iets waar je jezelf immuun voor kan maken, maar je hebt wel een keuze hoe je er als ondernemer mee om gaat. Ga je mee in de golf van winst en veroorzaak je met elkaar een tsunami? Of keer je de tij, hoe klein je ook bent, en laat je zien dat het anders kan?

 

 

 

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten