CSRD: gouden kalf of papieren tijger?

Door Stefan,
op 07 november 2024

Sinds het ingaan van Corporate Social Responsibility Directive (CSRD) moeten grotere organisaties en  beursgenoteerde MKB (dit wordt gedurende de jaren steeds verder uitbereid naar kleinere organisaties) rapporteren op een breed scala aan duurzaamheidsthema’s, zowel op ecologisch als op sociaal vlak; wellicht over onderwerpen waar eerder nog nooit over is nagedacht. Organisaties kunnen dit als een administratieve last ervaren en het gevraagde detailniveau helpt daar ook niet bij. Maar wanneer het lukt om de integraliteit van de verschillende onderwerpen te behouden en deze elkaar te laten versterken, dan kunnen bedrijven de CSRD voor zich laten werken en wordt het een mooi middel waarmee we de duurzaamheidstransitie kunnen versnellen.  

Hoe zorg je dat CSRD daadwerkelijk bijdraagt aan de duurzaamheidstransitie van je organisatie en niet beperkt wordt tot administratieve last?  

Hieronder een aantal punten uit de praktijk, die organisaties kunnen helpen om CSRD de gouden kalf te maken die het verdiend te zijn. 

CSRD vraagt begrip en kennis
Figuurlijk gaan sommige organisaties al zwemmen (i.e. starten met CSRD) zonder eerst een zwemdiploma te halen. Wellicht komen ze wel aan de overkant (ze rapporteren op CSRD), maar wel met veel pijn en moeite. Hierdoor wordt CSRD al snel een ‘moetje’ in plaats van een kans. 

Wat ons betreft is het daarom belangrijk om een goede grip te hebben op wat duurzaamheid – in de gehele breedte – precies inhoudt en wat het betekent voor de eigen organisatie én de leveranciersketen. Welke materialen worden er door jouw organisatie gebruikt? Wat voor duurzaamheidsimpacts worden veroorzaakt door het produceren van deze materialen? Waar komen je materialen vandaan, en via welke ketenpartners? Welke stakeholders worden beïnvloed door activiteiten van jouw organisatie en de keten, en op welke manier? 

Allemaal vragen waar je tijdens het traject voor CSRD bij stil moet staan. Een optie is om dit uit te besteden aan een partij die dit voor jouw organisatie invult. Wij denken echter dat – net als met je financiële jaarcijfers – de achtergrond van de uitkomsten moet kunnen begrijpen. Anders kun je er nooit effectief op sturen, en blijft CSRD al snel een administratieve checklist. Kortom, het is belangrijk om je zwemdiploma te halen voordat je gaat zwemmen!  

Verlies jezelf niet in de details
Een van de uitdagingen van CSRD is dat het enorm veel vereisten zijn die gedetailleerd en in juridisch taalgebruik zijn opgeschreven. Het is daarom makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Het is daarom goed om af en toe even uit te zoomen, door vragen te stellen als: 

Het kan fijn zijn om hier hulp bij te krijgen, zodat de praktische invulling op detailniveau (en de link naar je eigen bedrijfsvoering) eenvoudiger wordt. 

 

Zorg voor een goed fundament
De data en kennis die nodig is voor CSRD is vaak verspreid over de organisatie. Vaak zijn er nog onvoldoende formele (persoons- en data)structuren. Wie is verantwoordelijk voor welk onderwerp? Wie zorgt uiteindelijk dat er informatie op papier komt? Wie zorgt voor de achterliggende datastromen? Waar haal je die data vandaan? En hoe zorg je dat die data niet ieder jaar ad hoc verzameld wordt, maar dat deze structuren goed geborgd worden in de organisatie? 

Het is belangrijk om deze procestaken goed op te pakken, want dat bespaart je op lange termijn een hoop tijd. 

Gebruik CSRD als boost voor de duurzaamheidstransitie
CSRD is dé kans om als organisatie duurzaamheid structureel een plek te geven in de organisatie en kennis op te doen op welke manieren jouw organisatie impact heeft op de leefomgeving, en andersom. Binnen de CSRD wordt er per vereisten structureel gevraagd naar: beleid, acties, doelen en indicatoren. En stelt je echt de vraag om een duurzaamheidsstrategie te formuleren (als je die al niet hebt). Zo kun je jezelf goed voorbereiden op de toekomst. 

Gouden kalf of papieren tijger? 

Is CSRD voor jouw organisatie een gouden kalf of een papieren tijger? Wij hopen dat het voor iedere organisatie een gouden kalf wordt, ook al zijn wij erg voor biodiversiteit. En daar helpen wij graag een handje in mee. Heb je interesse? Neem contact op met stefan@copper8.com voor meer informatie! 

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten