De Week van de Circulaire Economie komt er weer aan! Van 7 tot en met 11 februari worden er talloze sessies gegeven in den lande om mensen te inspireren en kennis te delen. Ook onze agenda loopt al over van leuke sessies. Hoewel nog niet alle informatie compleet is, willen we jullie alvast wel meenemen in de voorlopige agenda zodat jullie deze tijdstippen kunnen blokken in jullie agenda’s!
Maandag 7 februari
Op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie vindt traditiegetrouw de Nationale Conferentie plaats. Helaas zal dit wederom grotendeels digitaal plaatsvinden, met als voordeel dat er nóg meer mensen kunnen participeren! De inschrijvingen voor de Nationale Conferentie zijn geopend. Naast een inspirerend plenair programma geeft Copper8 invulling aan twee deelsessies (inschrijven kan via bovenstaande link):
- 11.00-12.00: Presentatie ‘Circulaire Energietransitie’
Sybren geeft samen met Benjamin Sprecher (TU Delft) en Guy de Sevaux (Invest-NL) een workshop over waarom circulaire principes zo belangrijk zijn binnen de energietransitie. Hoe kunnen we de circulaire manier van werken in de praktijk brengen en welke randvoorwaarden zijn hiervoor nodig? - 14.00-15.00: Presentatie ‘Lastenverschuiving in de Bouw’
Wat zou een lastenverschuiving van arbeid naar grondstoffen betekenen voor de business case van circulair bouwen en slopen? In 2021 zijn vier projecten gemonitored en zijn eerste inzichten ontstaan. De resultaten worden gepresenteerd, waarna het eindrapport wordt overhandigd aan Jasper Wesseling, DG Fiscale Zaken bij het Ministerie van Financiën. In deze sessie zullen Floris van Haagen, Cecile van Oppen (Copper8), Peter Gersen (Ex’Tax), Jan Jongert (Superuse) en Maria van der Heijden (MVO Nederland) een rol spelen.
Dinsdag 8 februari
- 15.00-17.00 Workshop ‘Het economische systeem te lijf’
Het aantal mensen dat aan duurzaamheid werkt, stijgt al jaren. En de aandacht voor duurzaamheid in nieuws en politiek lijkt ook al tijden sterk toe te nemen. Toch lukt het ons niet om onze duurzaamheidsimpact te verminderen, ondanks alle goede intenties. Waarom lukt dit niet? Dit zijn gevolgen van ons huidig economisch systeem, dat drijft op groei, groei en nog eens groei. Hoe zit dit systeem in elkaar en aan welke knoppen kunnen we draaien om wél naar een duurzame samenleving toe te werken? In deze werksessie nemen Marijn Polet en Eline van Terwisga je mee in de staat van het huidige economische systeem, jouw rol in dit systeem en welke interventies je kunt doen om dit systeem de andere kant op te duwen! Inschrijven kan hier. - 17.00-17.30 Presentatie en discussie ‘Lastenverschuiving in de Bouw’
Op dinsdag gaan we opnieuw in gesprek over het project Lastenverschuiving in de Bouw. Onder leiding van Hein Brekelmans gaan Leontien van der Waal (Sector Banker Bouw) en Cécile in gesprek over de inzichten die voortkomen uit dit onderzoek. Hoe kunnen we circulair bouwen concurrerend maken? Inschrijven kan hier.
Woensdag 9 februari
- 11.00-12.00 Masterclass Circulair Ondernemen
MVO Nederland organiseert een Masterclass voor beginnende circulair ondernemers. Wat zijn de kansen en uitdagingen? En waar begin je? Onder leiding van Elke Roetman gaan Michel Schuurman (MVO Nederland), Jan Willem van de Kam (Vepa) en Cécile (Copper8) in gesprek over circulair ondernemen. Inschrijven kan hier. - 14.00-15.00 Lancering Gereedschapskist voor de Circulaire Economie
De ICER-rapportage van begin 2021 was duidelijk: er is meer ‘dwang en drang’ nodig om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Ons onderzoek laat zien dat de meeste maatregelen die de overheid nú neemt met name gericht zijn op recycling, terwijl er een scala aan mogelijkheden ligt om ‘hoger op de R-ladder’ te komen. Onder leiding van Sybren Bosch gaan Michel Schuurman (MVO Nederland), Martine Roza-Molenschot (Min. I&W), Frank Bouma (Vepa) en Cécile (Copper8) in gesprek over deze maatregelen. Inschrijven kan hier.
Donderdag 10 februari
- 10.00-12.00 Houtbouw Stimuleren: Alleen met de MPG!?
Bouwen met biobased materialen heeft volop aandacht. De ambities van vele partijen zijn hoog, maar toch is het nog niet de nieuwe standaard. Het stimuleren van duurzaam bouwen vindt plaats met de MPG, maar diezelfde MPG stimuleert houtbouw nog niet optimaal. Hoe kan biobased bouwen verder worden gestimuleerd? En welke rol kan de MPG daarin spelen? Sybren begeleidt een ronde tafel met onder meer Gert-Willem van Mourik (Provincie Zuid-Holland), Jeroen van der Waal (Gemeente Amsterdam), Ruben Zonneveijle (DGBC) en Jan-Willem van der Groep (Gideon). Aanmelden kan hier. - 15.00-17.00 Circulaire ketensamenwerking: casus geluidschermen
Een circulaire economie vraagt om andere manieren van samenwerking in de keten. Rijkswaterstaat wil hier stappen op zetten en verkennen welke vormen van ketensamenwerking nodig zijn in een toekomstige, circulaire keten. Onderzoekers vanuit de TU Delft presenteren de analyse van de huidige wijze van ketensamenwerking. Vervolgens gaan we, onder begeleiding van collega’s Sybren en Lucie, in gesprek over hoe de nieuwe, toekomstige keten er uit zou kunnen zien. Het gehele programma van RWS is hier te vinden.