Wij zijn vandaag jarig, een bijzondere verjaardag welteverstaan, omdat we vandaag 8 jaar geleden zijn begonnen. En je hoeft ons niet goed te kennen om te weten dat wij wel iets hebben met het mooie cijfer 8…
Het liefste hadden wij natuurlijk een feest gegeven – een feest waarin we konden terugblikken op wat we bereikt hebben in de afgelopen 8 jaar, maar vooral ook vooruit kijkend naar wat we allemaal nog kunnen en zelfs moeten doen om die mooie toekomst realiteit te maken. Met elkaar dromen. Verbindingen leggen tussen mensen die elkaar nog niet kennen maar moeten kennen. Het is immers inspiratie die ons drijft, en die inspiratie ontstaat vaak in die toevallige ontmoetingen.
Wie jarig is trakteert, en daarom hebben wij een alternatieve manier gevonden om dat te doen en toch een beetje inspiratie mee te geven. We geven je vandaag 8 documentaire tips die voor ons een speciale betekenis hebben en gratis (ja, gratis!) beschikbaar zijn via het toffe duurzame streamingsplatform Waterbear.
- Elemental (93 minuten). Verandering begint bij een diep verlangen. Deze documentaire volgt drie individuën op drie verschillende continenten die elk op hun eigen manier de gevestigde orde ter discussie stellen. Makkelijk is het niet, zo laat de docu op pakkende wijze zien. Waarom dit ons aangrijpt: wij willen onszelf absoluut niet vergelijken met Rajendra Singh, Eriel Deranger of Jay Harman, de drie hoofdpersonen uit deze documentaire, maar wel weten we wat het is om te pionieren. Om af en toe een enge sprong in het diepe te nemen. Om niet met de stroom mee te gaan, maar er juist tegenin te zwemmen.
- Being Hear (10 minuten). Over de kracht van luisteren. Deze korte film gaat over Gorden Hempton die een ‘acoustische ecoloog’ is. Zijn stelling is dat wij een belangrijke vaardigheid aan het verliezen zijn, namelijk luisteren. Deze film gaat over communicatie, en wat de natuur ons probeert te vertellen.Waarom dit ons aangrijpt: in het afgelopen jaar zijn we misschien meer dan ooit veroordeeld naar schriftelijke communicatie. Maar juist in schrift missen we de nuance. Luisteren is ook in ons werk een belangrijke vaardigheid die we meer moeten gebruiken. Luisteren naar elkaar, maar óók, zoals Hempton betoogt, naar de natuur.
- Return of the River (57 minuten). De kracht van een beweging. Deze documentaire gaat over de missie van een groep mensen die proberen om een tweetal dammen te verwijderen. De initieel verdeelde gemeenschap wordt het uiteindelijk eens, waardoor een grootst natuur restauratieproject kan plaatsvinden.Waarom dit ons aangrijpt: deze film laat op pakkende wijze zien dat samenwerking nodig is om veranderingen te realiseren. Het sociale aspect van verandering, en het belang van samenwerking, wordt vaak onderschat.
- Chasing Ice (36 minuten). Op zoek naar eigen overtuigingskracht. Deze documentaire volgt James Balog in het vastleggen van beelden over hoe het klimaat aan het veranderen is. De beelden zijn even prachtig als schokkend. Interessant detail is dat Balog – ondanks zijn wetenschappelijke achtergrond – in eerste instantie skeptisch was over klimaatverandering.Waarom dit ons aangrijpt: in ons werk komen we geregeld mensen tegen die – in eerste instantie – niks hebben met duurzaamheid. Maar vaak zien we dat deze skeptici transformeren tot de grootste ambassadeurs van de duurzaamheisbeweging.
- The Pollinators (93 minuten). De absurditeit van onze symptoombestreiding. Deze documentaire volgt een caravaan van Amerikaanse bijhouders die ingezet worden om bloemen te bestuiven. We krijgen een inkijk in hoe we nu al geconfronteerd worden met de gevolgen van onze haast industriële en chemische landbouw, en de bizarre ‘oplossingen’ die we verzinnen om ons voedselsysteem te redden.Waarom dit ons aangrijpt: in ons werk proberen wij altijd de kern van ‘problemen’ te vinden en juist dáár oplossingen voor te vinden. Dus geen symptoombestreiding, maar op zoek naar de oorzaak. Deze film laat prachtig zien dat je de oorzaak wel kunt zien, maar dat het bere-lastig is om de oplossingen op dat niveau ook door te voeren.
- Just Eat It (73 minuten). Over hoe we niet moeten optimaliseren maar innoveren. We gooien ruim 1/3 van ons wereldwijde voesdel weg, en toch kampt bijna 9% van de wereldbevolking met een tekort aan voedsel. Deze documentaire gaat over ons voedselsysteem, en hoe we ‘vast’ zitten in een systeem van o.a. houdbaarheidsdata waardoor veel waardevol voedsel verloren gaat.Waarom dit ons aangrijpt: Het legt op mooie manier vast dat we naar systemische verandering toe moeten willen we echte verandering realiseren. Maar ook laat het zien dat we zelf de systemen in stand houden die zo belemmerend werken. En stiekem vinden we het ook leuk dat we al een paar jaar werk doen in voedselgerealteerde sectoren, omdat we zagen dat onze werkwijze en aanpak juist ook nodig is om die gewenste systemische verandering te realiseren.
- The hunt for Medals, not Lions (8 minuten). Over het ter discussie stellen van tradities. Historisch gezien moesten jonge Maasai een leeuw doden om een strijder te worden, maar met het slinken van de leeuwenpopulatie zochten zij naar een alternatief. Zo ontstond de ‘Maasai Olympics’.Waarom dit ons aangrijpt: met ons bedrijfsmodel stappen wij ook af van hoe een ‘traditioneel’ adviesbureau wordt geleid. Maar nog belangrijker, geloven wij ook in de kracht van sport om een versnelling te brengen in de transitie naar een duurzame toekomst. Stay tuned, want binnenkort delen we hier meer over!
- Dear Future Generations: Sorry (6 minuten). Kippenvel. Prince Ea rapt over klimaatverandering en schetst een bizar toekomstbeeld dat realiteit kan worden als we niet nú in beweging komen. Over hoe we natuur niet waarderen, maar waarde halen uit de natuur. Maar hij weigert zijn eigen doembeeld te accepteren en doet een poetische oproep om in actie te komen.Waarom dit ons aangrijpt: een prachtige uitsmijter voor deze lijst. Over hoe ons denken in economisch vooruitgang wordt gezien als de enige vorm van vooruitgang, en tegelijkertijd achteruitgang biedt. We houden niet van doemdenken, maar daarom is de wending in zijn verhaal ook zo mooi.
Hopelijk biedt dit lijstje niet alleen de nodige inspiratie, maar ook een beetje afleiding in onze huidige realiteit. En nu? Aan jou de oproep om jouw favoriete film op Waterbear te verspreiden in jouw netwerk! Want de kracht van beweging is uiteindelijk wat die mooie duurzame toekomst realiteit kan maken.