Ik weet nog goed, toen ik net begon met werken. Daar stond ik dan, onderaan die ladder. Met een prima salaris, alleen ging het leeuwendeel naar de huur van mijn Amsterdamse apartement. Onderaan die ladder keek ik omhoog, naar iedereen die méér verdiende dan ik. Wat zou het toch fijn zijn om dáár op de ladder te zitten. Om méér te hebben.
En zo begint het vaak. De continue drang om meer te verdienen, wat vaak leidt tot een salariscurve die naar boven afbuigt en dus exponentieel is (salaris =yx).
Tot 2021 berekende het CBS dan ook de loonkloof tussen de top en de gewone werknemer. Hoewel de loonkloof tussen 2017 en 2020 af is genomen, schommelt deze wel rond de 6. Dat houdt in dat de top van een bedrijf 6 keer zoveel verdient als de gewone werknemer.
Deze loonkloof verschilt ook nog per industrie. Zo becijferde het CBS dat de loonkloof in de handel het hoogst is (11,2), alleen liggen de inkomens van de ‘gewone werknemer’ daar ook beduidend lager. Kijken we naar onze branche van de zakelijke dienstverlening is deze loonkloof maar liefst 9.3! Consultancy.nl keek ook naar de opbouw van salarissen in de adviesbranche en ziet daarin, inderdaad, een exponentiële toename van salaris bij meer jaren werkervaring. Een gemiddeld bruto jaarsalaris voor een startend adviseur ligt rond de 37.000; dit gemiddelde loopt voor partners op tot ruim 250.000.
Maar komt er niet een punt dat genoeg, genoeg is?
De persoonlijke uitgaven kunnen toenemen afhankelijk van de levensfase. Het kopen van een huis, de komst van kinderen. Maar dit vlakt op gegeven moment ook weer af. Is het dan wel logisch dat de salariscurve van de meeste organisaties in onze branche een exponentieel karakter heeft? Of is het logsicher om deze te laten afvlakken, kijkend naar de hoogte van persoonlijke uitgaven en behoeftes?
Bij Copper8 hebben we daarom gekozen voor een afvlakkend salarishuis. In het begin stijgt het salaris het hardst, wat ruimte biedt voor de stappen die je maakt in die levensfase. Heb je, zoals ikzelf, alweer twintig jaar werkervaring, vlakt de curve af (salaris=y1/x).
Dit belangrijke element van postgroei-denken raakt, samen met onze vierdaagse werkweek misschien ook wel de kern. Wie meer verdient en minder tijd heeft, maakt vaak onduurzame keuzes. En, zoals Juliet Schor stelt op basis van onderzoek in haar Ted talk (vanaf ca. minuut 8): “When people get time rather than money, they tend to have a low carbon footprint”.