Het is al weer zover, we zijn begonnen aan een spiksplinternieuw jaar! Een mooie gelegenheid om even te stil te staan bij je manier van leven en misschien wel een paar goede voornemens te maken.
Hopelijk denk je ook wel eens na over jouw bijdrage aan de wereld? Zorgen voor de wereld betekent niet alleen zorgen voor jezelf, maar je ook verbonden voelen met de wereld om je heen. En ook al kunnen die ogenschijnlijk ‘kleine’ groene acties voelen als een druppel op de gloeiende plaat, de optelsom van alle individuele acties hebben wel degelijk een grote impact.
Vanuit deze gedachte is er binnen Copper8 de traditie ontstaan om Groene Voornemens te maken. Hieronder kun je lezen op welk gebied iedere collega nog net iets harder zijn best gaat doen voor een gezondere wereld.
Van A naar B met zo min mogelijk uitstoot
- In het kader van zijn switch naar Copper8 stapt onze nieuwste collega Tomas over van de (elektrische) leaseauto naar de fiets, trein en ander OV (met deelauto’s van MyWheels als achtervang).
- Noor is van plan om het komende jaar per racefiets een groot aantal reiskilometers af te leggen. Bij voorkeur nodigt zij hier collega’s en andere mensen met wie wij werken bij uit, om zo het noodzakelijke, aangename en gezonde combineren. Fiets je gezellig mee?
- Ook Jeroen heeft het voornemen om zijn mobiliteitsbewegingen dit jaar nog verder te vergroenen. Lopend naar Egmond voor een halve marathon gaat wat te ver, maar dan in ieder geval met het OV. Vliegen heeft hij al 3 jaar niet gedaan, dus dat gaat hij ook dit jaar niet doen. Dan stapt hij liever in zijn camper, waarmee hij waarschijnlijk weer door heel Europa tuft, op zoek naar de afgelegen plekjes waar water is.
Bewust consumeren
- Tomas heeft nog een groen voornemen en wil komend jaar zijn groenten en fruit zoveel mogelijk lokaal, biologisch en binnen het seizoen verkrijgen, namelijk via rechtstreex.nl (actief in regio’s Rotterdam en Den Haag).
- Hendrik wordt in 2023 voor het eerst vader. Hij heeft het voornemen om zo weinig mogelijk nieuwe spullen voor zijn ongeboren spruit aan te schaffen. Gelukkig is er volop tweedehands aanbod voor babykleertjes, ledikantjes, draagzakken, hydrofiele doeken en alles wat er komt kijken bij het op weg helpen van een nieuwe wereldbewoner. Daarnaast zijn er ook nog genoeg duurzame keuzes te maken voor eventuele nieuwe spullen. Of Hendrik het meteen aandurft om met wasbare luiers aan de slag te gaan, dat zal de praktijk nog wel even moeten uitwijzen.
- Refuse is uiteraard de beste strategie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Dierenliefhebber Moja weigert daarom ook in 2023 een hond te nemen. Eén schattige vierpoter minder scheelt jaarlijks zo een 20 tot 60 kg voeding in de vorm van vlees. Daarmee voorkomt Moja al snel een ton CO2 uitstoot in 2023. Dan maar met zijn vriendin knuffelen.
Blijven praten!
- Sybren gaat door met kritische vragen stellen over de duurzaamheidsimpact van producten. In restaurants over de herkomst van het eten, aan goede doelen bij welke bank zij hun geldzaken regelen en aan leveranciers over duurzame claims die ze op verpakkingen plaatsen door de klantenservice berichten te sturen. Daarmee hoopt hij meer organisaties te activeren om hun duurzaamheidsimpact te verlagen.
- Cécile heeft zich voorgenomen om dit jaar optimistischer te zijn. Natuurlijk biedt de huidige staat van de wereld genoeg reden tot gemopper (en dat heeft ze in het verleden ook veel gedaan), maar als experiment wil ze toch onderzoeken of het complimenteren van wat mensen om haar heen al doen misschien leidt tot een positievere kijk op duurzaamheid.
Duurzaam wonen
- Gerben heeft een warmtepomp laten installeren om zijn huis duurzaam te verwarmen. Met een hoop zonnepanelen op het dak probeert hij hierdoor bijna energie neutraal te zijn. Goed bezig? Tot zijn schrik stond binnen een paar weken de thermostaat weer op 20,5° C. En zo ondervond hij de effecten van de Jevons Paradox (de paradox dat het efficiënter maken van het gebruik uiteindelijk leidt tot een absolute toename en niet een daling). Daar wil hij dit jaar wat aan gaan doen. Hij gebruikt een Homewizard energiemeter om op ieder moment inzicht te krijgen wat er aan energie verbruikt wordt. Zo kan hij wanneer er een overschot aan energie is, bv. de wasmachine aanzetten. Op deze manier wil hij uiteindelijk minder energie verbruiken.
- Eline is het afgelopen jaar een moestuin begonnen op haar balkon (op één hoog) en gaat het komende jaar verder op ontdekkingstocht en ontdekken hoe zij zo kan bijdragen een het vergroten van de biodiversiteit in de stad. Heb je tips? Laat het haar weten!
- Lucie wil zich dit jaar meer gaan verdiepen in het gebruiken van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Écht ecologisch zijn die middeltjes met zo’n logo namelijk niet (zie deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Natuurazijn, soda, citroen en koffiedrab zijn bijvoorbeeld goede – en minder schadelijke – middeltjes om de badkamer schoon te schrobben, iets te ontstoppen of ontkalken of zelf om als wasverzachter te gebruiken. Collega Ilse heeft hier een goed boek over, dus Ilse lief aankijken om het boek te kunnen lenen is alvast een mooie eerste stap.
Minder is vaak juist meer
- Ilse haar goede voornemen voor 2023 is minder, minder, minder. Klinkt negatief? Helemaal niet! Zij is helemaal klaar met de hoeveelheid spullen die haar huis binnen wandelt, dus dit jaar gaat zij aan de slag met minder spullen er in en meer er uit. Zij is al begonnen met een kledingruilketting waardoor ze komend jaar geen nieuwe kleding nodig denkt te hebben. Verder gaat ze op de Koningsmarkt staan om wat spullen te verkopen. Is de badkamer erg toe aan het opmaken van de laatste flessen waarna er alleen nog blokjes zeep nodig zijn. En ook de keuken zal ontdaan worden van de laatst zakjes en pakjes, want de moestuin zal vooral vers en zonder toevoegingen zijn! Het lijkt haar heerlijk, zo’n een opgeruimd en leger huis!
- Ook Cécile gaat aan de bak met ontspullen. Alle spullen hoopt zij een tweede leven te geven door eerst bij de Ijhallen, en daarna op een vrijmarkt andere mensen blij te maken en zo weg te houden bij de winkels.
Een gezonde wereld begint bij jezelf
- Stefan zijn grootste voornemen is goed zichzelf te zorgen en een gezonder jaar tegemoet te gaan. Als hij één ding geleerd heeft van vorig jaar is dat als je zelf niet goed in je vel zit/gezond bent, je ook niet voor de ander en de wereld kan zorgen. Zo zie je maar weer, een groene wereld begint toch écht bij jezelf. En om dit mooie voornemen echt kracht bij te zetten is hij – als een echte data cruncher – deze maand begonnen met bij te houden wat hij binnenhuis eet en drinkt, om aan het eind van de maand inzicht te hebben in de klimaatimpact en voedingswaarde van zijn consumptie en vervolgens betere keuzes te kunnen maken! Als eten en drinken een succes is, volgt er meer.
- Groen en duurzaam leven begint vaak al in de kleinste details. En ondanks dat Rose in de grote lijnen lekker bezig is, blijkt het in de hectiek van het leven heel soms toch verleidelijk om te kiezen voor gemak en dat kan wel eens ten koste gaan van duurzaamheid. Snel een voorverpakt broodje kopen op het station, thuis komen met niet-biologische kwark omdat ze naar de dichtstbijzijnde supermarkt is gegaan, onverantwoorde kattenbakkorrels meenemen omdat de dierenwinkel al gesloten is… Hier valt nog wel wat winst te behalen. Deze niet zo duurzame acties kunnen allemaal worden voorkomen met het inbouwen van iets meer rust en overzicht gedurende de dag. Daar gaat Rose dus aan werken, met het idee dat ze vanuit rust en bewustzijn goede keuzes kan maken voor de wereld.
- Ook Marijn blijft werken aan rust in zijn dag, door één ding tegelijk te doen. Dus niet meer én de tv aan hebben én muziek aan hebben staan én op zijn laptop aan het werk. Hiermee bespaart hij niet alleen energie, hij houdt ook ruimte in zijn hoofd om slimme duurzame keuzes te blijven maken.
Hopelijk hebben we je zo een beetje kunnen inspireren om ook een steentje bij te dragen aan een groenere wereld. We wensen je een gezond en gelukkig 2023!