We beginnen met een schets van het circulaire systeem. Welke grondstoffen, materialen, producten en andere waardenstromen worden uitgewisseld? En welke stakeholders zijn betrokken? Dan verleggen we deze waardenstromen om verspilling van grondstoffen te minimaliseren en waarde te maximaliseren. Met deze dienst kijken we naar:
Tot slot de cruciale stap: de schets uitwerken in de praktijk. Dat begint met het organiseren van de samenwerking tussen alle betrokken partijen. Met elkaar werken we stapsgewijs het systeem uit en waar nodig proberen we bestaande kaders te herzien.
Wij zijn de initiële bedenker geweest van ‘besparen in huis’, het eerste concept waarbij witgoed als een dienst werd ‘verhuurd’ aan huurders van Eigen Haard. Sindsdien hebben wij dit gedachtegoed vaker kunnen toepassen; zo dachten wij mee met Bundles en met de challenger op de meubilairmarkt: NorNorm. Ook kijken wij hoe winsten en risico’s verdeeld konden worden bij o.a. de Gemeente Leiden, Aanbesteding kantoormeubilair Alliander Duiven, Stadstuin Overtoom en bij het Fair Meter project.
Daarnaast hebben we veel onderzoek gedaan naar circulaire verdienmodellen: wat werkt wel, en wat niet? Waar liggen de organisatorische en boekhoudkundige uitdagingen bij het invoeren van een circulair verdienmodel?