Graag deel ik iets persoonlijks met je: ik ben een echte liefhebber van goede wijn. Maar de laatste tijd maak ik me zorgen over de toekomst van mijn geliefde drankje. Deze week las ik namelijk in het NRC over een onverwachte oplossing voor het watertekort waarmee Franse wijnboeren in het zuiden te maken hebben: rioolwater. (link). Het verbaast me dat een traditionele sector als de wijnbouw, die bekend staat om zijn conservatieve karakter, kiest voor een oplossing die op zijn minst onconventioneel te noemen is. Tegelijkertijd vraag ik me af waarom er niet eerder aandacht is besteed aan dit vraagstuk. Het is toch algemeen bekend dat schoon water steeds schaarser wordt? Ik neem jullie graag mee in wat wij kunnen leren van de Franse wijnboeren.
De wereld verandert in een snel tempo en deze veranderingen brengen grote uitdagingen met zich mee. Wijzelf, maar ook de organisaties waarin wij werken, moeten niet alleen kijken naar het voorkomen van negatieve impact en het vergroten van positieve impact, maar ook naar hoe deze veranderingen bedrijfsvoering zullen beïnvloeden. Het doen van een zogenaamde outside-in analyse, waarbij de effecten van de buitenwereld op onze organisatie worden bekeken, is daarom van essentieel belang om toekomstbestendig te zijn.
Waar traditionele verduurzamingsmethoden vaak gericht zijn op een inside-out benadering (enkele materialiteit), waarbij gekeken wordt naar de impact van de organisatie op de omgeving, biedt een outside-in analyse een aanvullende kijk (en brengt je bij dubbele materialiteit). Hierbij wordt gekeken naar de impact van de veranderende omgeving op de organisatie zelf. Dit omvat een risicoanalyse waarbij gekeken wordt naar kansen en bedreigingen van buitenaf. Voorbeelden van bedreigingen zijn bijvoorbeeld extreem weer door klimaatverandering, geopolitieke afhankelijkheden voor de productieketen of vergrijzing onder de beroepsbevolking. Kansen gaan bijvoorbeeld over strenger wordende wetgeving waardoor jouw duurzame oplossing belangrijker en concurrerender wordt.
Dubbele materialiteit: Inside-out en outside-in
Dat klinkt allemaal erg vaag en methodisch. Laten we weer het voorbeeld van de wijnboer erbij halen. Ook Nederlandse wijnboeren krijgen met veranderende weersomstandigheden te maken. We zullen extremer weer krijgen, met meer regen en wateroverlast én meer periodes van droogte en watertekorten. Wijnboeren in Nederland kunnen zich hierop voorbereiden door nu al te leren omgaan met onder andere (toekomstige) droogtes. En nu al bezig zijn met waterbesparing om te voorkomen dat dit erger wordt is natuurlijk meteen mooi meegenomen! Daarnaast kunnen de wijnboeren het veranderende weer ook als kans beschouwen. Want meer zonuren betekent dat andere druifsoorten ook potentie hebben om in Nederland te groeien, wat kan zorgen voor nieuwe (geliefdere) wijn.
Dubbele materialiteit bij de wijnboer (voorbeeld)
Als we vooruit willen kijken, is het essentieel om de wereld om ons heen te begrijpen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de toekomst voorspellen is nu eenmaal onmogelijk. Daarom geloven wij bij Copper8 dat organisaties zelf moeten bijdragen aan het in kaart brengen van deze risico’s en kansen, samen met hun stakeholders. Immers, de organisatie kent zichzelf en haar omgeving het beste. Door vervolgens samen deze risico’s en kansen in te schalen op onder andere de kans dat de gebeurtenis zich voordoet en de mate van impact die dit op de organisatie heeft, ontstaat begrip over de veranderende wereld en de impact hiervan op de betreffende organisatie. Op die manier kunnen we ons hopelijk goed voorbereiden op de toekomst.
Tot slot weer even terug naar mijn geliefde wijntje. Ondanks dat rioolwater in plaats van bronwater mij niet echt smakelijk in de oren klinkt, geef ik dit toch de voorkeur boven geen wijn, óf een hele dure, matige, wijn. Laten we niet wachten tot een crisis ons dwingt om te handelen, maar proactief werken aan een duurzame en veerkrachtige toekomst. Allemaal aan de outside-in analyse dus!
Heb je nog vragen over het doen van een outside-in analyse of andere duurzaamheidsvraagstukken? Laat het ons dan vooral weten, we denken graag met je mee. Samen kunnen we werken aan een duurzame toekomst.