Onze groene voornemens zijn…

Door Cécile,
op 07 januari 2019

De jaarwisseling is van oudsher een moment om na te denken over wat je in 2019 allemaal gaat doen, of juist gaat laten… En natuurlijk moedigen we al die voornemens van harte aan. Maar ook willen wij stil staan bij de groene voornemens. Een betere wereld begint immers niet alleen met het stellen van een betere vraag – zoals onze gevleugelde uitspraak gaat – maar ook bij jezelf!

Hoewel al die ogenschijnlijk ‘kleine’ groene acties kunnen voelen als een druppel op de gloeiende plaat, zit er juist veel potentie verscholen in het eigen gedrag. Het vergroot de eigen bewustwording; het kan de directe omgeving inspireren om ook anders te gaan nadenken; en niet geheel onbelangrijk – de optelsom van alle individuele acties is wel degelijk impactvol!

In het kader van ‘practice what you preach’ proberen wij natuurlijk zelf ook groen te doen. Maar ook bij ons is er ruimte voor verbetering, en daarom hebben we allemaal een groen voornemen waar we extra ons best voor gaan doen. Hopelijk inspireren de voornemens van ons team!

  1. Sybren gaat meer investeren in crowdfunding voor groene, lokale initiatieven. Willen we de transitie kracht bijzetten, zullen innovatieve ondernemers ook toegang moeten krijgen tot kapitaal. Je belegt hiermee ook in zaken waar je écht in gelooft: “put your money where your mouth is”. Daarnaast zijn de rentes ook niet verkeerd, in elk geval beter dan sparen! Geïnspireerd geraakt, kijk dan op de site van OnePlanetCrowd (investeert uitsluitend in projecten met een positieve impact) of IndieGoGo (filter op ‘Energy % Green Tech’ of ‘Environment’).
  2. Cécile is al 3 maanden bezig aan haar ‘vliegloze jaar’ – wist je dat de uitstoot van de Nederlandse luchtvaart in 2017 ruim 12,1 miljoen ton CO2 was? Kritisch zijn wij natuurlijk dat het luchtverkeer uitgesloten is van het klimaatakkoord, en over de vliegbelasting die nu zo in opspraak is. Cécile committeerde zich in oktober al aan één jaar niet vliegen. Vakanties gaan voortaan met de trein, met als bijkomend voordeel het (her)ontdekken van de rijkdom van Nederland en Europa, en bewuster nadenken over de tijd die je vrij neemt. Wil je ook meer ontdekken met de trein, kijk op de website van NS Internationaal, of ontdek wat Interrail voor je kan betekenen.
  3. Noor wil een goed voorbeeld geven door haar eigen huis energieneutraal te maken. Advies is al ingewonnen, maar in 2019 is het tijd voor actie. Kom maar op met de isolatie, witte dakbedekking en de zonnepanelen!
  4. Ilse en Rose gaan hun plastic footprint verkleinen! Wist je dat we in Nederland jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon produceren, waarvan 50 tot 60 kilo aan plasticverpakkingen per jaar? Rose tipt om de app ‘MyLittlePlasticFootprint’ te downloaden – de app maakt je enerzijds bewust maar daagt je ook spelenderwijs uit om je plastic afval terug te dringen. Rietjes weigeren is wellicht de makkelijkste stap, maar ook kun je zoals Ilse investeren in herbruikbare broodzakken, groente-netjes en notenzakjes die ze meeneemt naar de (super)markt. Ook heeft Ilse een winkel gevonden die zuivel in statiegeldflessen verkoopt! Wil je ook je plastic afvalberg verminderen, kijk dan op Ecomondo voor herbruikbare verpakkingen.
  5. Sven gaat alleen spullen komen die hij écht nodig heeft. Voor wie ons boek gelezen heeft, weet dat maar 1% van de spullen die wij inkopen na 6 maanden nog in gebruik is. Deze duizelingwekkende statistieken maken je bewust van je eigen inkoopgedrag, en het effect dat dit kan hebben. Stel daarom bij elke potentiële aankoop aan jezelf de volgende vragen: Heb ik dit écht nodig? Hoe vaak ga ik het gebruiken? Moet ik het aanschaffen, of kan ik het wellicht op Peerby lenen van mijn buren?
  6. Voor Robbin en Floris staat de impact van hun voeding centraal. Floris wil meer gaan experimenteren met plantaardige eiwitten – meer vegetarisch en veganistisch eten. Robbin heeft zich voorgenomen om in 2019 geen vlees meer voor zichzelf kopen, en zodoende bijna volledig vegetarisch eten. Daarnaast wil hij zich ook gaan storten op het uitbannen van voedselverspilling. Geen producten kopen die (mogelijk) niet zullen worden gebruikt en oplossingen zoeken voor resten van avondeten. De verwachte impact van dit groener bord is volgens de berekeningen op Milieu Centraal is ruim 340 kg CO2-equivalenten!
  7. Onze surfer Godard gaat aan de slag met de plastic soep! Hij gaat andere surfers die hij in het water spreekt aanzetten om plastic te vissen uit de zee of mee te nemen van het strand. Hiermee maken we de zee en het strand schoner, worden mensen bewust en wellicht gaat het verhaal zich verspreiden wat er dan op Scheveningen gebeurt. Goed voorbeeld doet immers volgen!
  8. Marijn gaat aan de slag met het scheiden van afval. Hiermee wil hij ook het bewustzijn vergroten bij zijn huisgenoten. Wil je ook aan de slag met afvalscheiding, kijk eens naar de afvalbakken van BinBang.

 

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om mee te gaan met een van bovenstaande voornemens, en dan horen we dat natuurlijk graag. Op naar een mooi en impactvol 2019!

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten