De regio Leiden wil aan de slag op het gebied van circulaire economie. Economie071, een samenwerkingsverband van publieke en private partijen uit de Leidse regio, organiseert daarom een serie Masterclasses. Dat er bijna 100 deelnemers zijn, laat zien hoe erg het onderwerp leeft. Vanuit Copper8 zijn wij gevraagd om deze masterclasses in te vullen, samen met het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden.
Serie van vier Masterclasses
In een serie van vier Masterclasses worden de bijna 100 deelnemers meegenomen in de achtergrond van circulaire economie. De eerste twee Masterclasses richten zich daarbij meer op de theoretische achtergrond van circulaire economie. In de laatste twee Masterclasses gaan deelnemers aan de slag met een eigen circulair project in hun organisatie. De opbouw van de Masterclasses is als volgt:
- Why & how of the circular economy, waarin we in gaan op de achtergrond van een circulaire economie
- Understanding the system, waarbij we verder verdiepen op het belang van systeemdenken en de relatie leggen met andere duurzaamheidsopgaven
- Collaborate to circulate, waarin we met elkaar in gesprek gaan over het belang van samenwerking om een circulair model te creëren – zowel in de interne organisatie, als samen met partners daarbuiten
- Down to circular business, waarin we ingaan op de verschillende vormen van waardecreatie, en laten zien hoe een circulair model voor de keten als geheel winstgevender kan zijn dan een lineair model.
Eigen circulair project
Om deelnemers handelingsperspectief te geven, brengen zij een eigen project in. Tijdens de Masterclasses gaan deelnemers in kleine groepjes met hun project aan de slag. Daarin maken deelnemers onder meer een systeemschets van de betrokken partijen. Ook analyseren zij de materiaalstromen en financiële stromen rondom hun project, en ontwikkelen zij een circulair model om naartoe te werken. Deelnemers doen zo niet alleen kennis op, maar ervaren ook wat er nodig is om een circulaire economie te realiseren.