Sinds kort neemt Noor Huitema-Hellemans zitting in de Commissie Omgevingskwaliteit van de Gemeente Utrecht. Deze Commissie is ingesteld als opvolger van de (wellicht) bekende ‘Commissie van Welstand en Monumenten’. Twee van de belangrijke wijzigingen in deze nieuwe Commissie betreffen:
- Het verbreden van de advisering met duurzaamheid; en
- De advisering vooraan in het proces vanuit een constructieve en begeleidende rol.
We gingen in gesprek met Peter van Assche, directeur van bureau SLA en tevens voorzitter van de Commissie Omgevingskwaliteit. We spraken over het belang van duurzaamheid én natuurlijk de beoogde rol van Noor.
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om duurzaamheid apart te vertegenwoordigen in de Commissie Omgevingskwaliteit?
Als commissie omgevingskwaliteit zien we dat de kwaliteit van onze stad wordt bepaald door goede integratie van gebouw, landschap, erfgoed, energie en goed materiaalgebruik. Utrecht zet zich sterk in voor de transitie naar een circulaire economie. De stad vindt het belangrijk dat expertise op het vlak van duurzaamheid in de advisering voor ruimtelijke kwaliteit expliciet(er) aanwezig is.
Waarom hebben jullie voor Noor gekozen?
Noor kan als geen ander het denken over duurzame oplossingen combineren met inzicht in complexe (ruimtelijke) vraagstukken. Adviseren over duurzame omgevingskwaliteit vraagt naast kennis van cijfers en normen vooral om een brede blik: met aanvragers het gesprek over duurzaamheid aangaan, adviezen van andere disciplines intelligent integreren in een duurzame aanpak en oplossingen aanreiken waar ze op het eerste gezicht minder voor de hand liggen.
Wat verwachten jullie van Noor als lid van de Commissie Omgevingskwaliteit?
De commissie vindt dat omgevingskwaliteit ook betekent dat toekomstige generaties gezond en gelukkig in onze stad moeten kunnen leven. De commissie hoopt en verwacht dat met de komst van Noor het onderwerp duurzaamheid een nog belangrijker onderdeel in haar advisering wordt. Alle adviseurs zijn binnen hun expertise duurzaam onderlegd, maar met de expertise van Noor wordt dit daadwerkelijk en expliciet(er) geadresseerd in alle adviezen. Op deze manier adviseren we niet alleen voor kwaliteit nu, maar ook voor de toekomst.
Wat denk je dat de moeilijkste afwegingen gaan zijn ten aanzien van duurzaamheid?
Het gesprek over duurzaamheid gaat nog te vaak over “of” en te weinig over “hoe”. Duurzaamheid is nog niet fundamenteel verankerd in onze bouwpraktijk. Kosten die we op volgende generaties afwentelen worden bijvoorbeeld niet doorberekend in de investeringen van nu. Door duurzaamheid nadrukkelijk onderdeel in haar advisering te maken verwacht de commissie dat initiatiefnemers worden uitgenodigd bewuster duurzaamheid te integreren in hun plannen.
Wil je meer weten, neem dan vooral contact op met Noor!