Op dagelijkse basis komen we in contact met kunststoffen: van de bureaustoel waar je op zit tot de groente en medicijnen die erin verpakt zijn. Kunststoffen zijn enorm handig, maar het wijdverspreide gebruik ervan is problematisch. Zo zijn er grote hoeveelheden olie en energie nodig om ze te produceren. In Nederland alleen werd er in 2020 2070 kilo ton aan kunststoffen verbruikt. En hoewel we minder afhankelijk willen worden van fossiele grondstoffen blijft de wereldwijde hoeveelheid kunststoffen groeien.
Nederland wil in 2030 de helft van alle plastics recyclen en in 2050 een volledig circulaire plastic sector. Er moet dus vol worden ingezet op infrastructuur om kunststoffen circulair te maken. Toch zien we het tegenovergestelde gebeuren: het gebruik van nieuwe plastics stijgt en inmiddels zijn er meerdere bedrijven omgevallen die op innovatieve manieren plastics wilde terugbrengen in de keten.
Hoe kan het dat de omschakeling naar circulair voor deze sector zo lastig is?
Onderzoeksvraag
Met dit onderzoek willen we antwoord geven op de volgende onderzoeksvraag: wat zijn de (economische) prikkels die ertoe leiden dat de transitie van het lineaire kunststoffensysteem naar een circulair systeem niet gebeurt?
Uitgangspunt
De komende tijd gaat stagiair Dennis Jansen zich bezighouden met dit vraagstuk. Naast literatuuronderzoek is het belangrijk om met experts en mensen uit de sector in gesprek te gaan. Heb jij dus ideeën of wil je meedenken met dit onderzoek? Neem dan contact op met Dennis via dennis@copper8.com.