De opdracht
De landelijke dienst Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat wil méér doen met duurzaam inkopen. De ecologische en sociale footprint van de ICT-sector is immers gigantisch, en zodoende is er veel ruimte voor verbetering. Maar hoe kunnen we vanuit inkoop verbeteringen in de sector aanjagen? En hoe zorgen we dat het gemeengoed wordt om duurzame criteria op te nemen in aanbestedingen? Vanuit deze vragen is de wens ontstaan om een Handreiking Duurzame Inkoop Informatievoorziening te maken.
Context
Rijkswaterstaat (RWS) heeft stevige ambities als het gaat om duurzaamheid. In 2030 wil RWS zowel energieneutraal als circulair werken. Om deze ambities te bereiken is het verduurzamen van de eigen inkoop van RWS een belangrijk middel. De landelijke dienst Centrale Informatievoorziening (CIV) heeft daarom gevraagd om een Handreiking Duurzame Inkoop IV op te stellen, die benut kan worden in aankomende aanbestedingen.
De vraag
Ondersteun ons in het maken van een Handreiking Duurzame Inkoop Informatievoorziening, waarbij onze hele organisatie gestimuleerd wordt om duurzame ambities optimaal mee te nemen in aanbestedingen.
De vereisten
De Handreiking Duurzame Inkoop Informatievoorziening moet optimaal aansluiten bij de bestaande werkprocessen van Rijkswaterstaat, en met name de dienst CIV. ‘Duurzame Inkoop’ gaat over alle thema’s van het Ambitieweb van Rijkswaterstaat: Energie, Circulair, Milieu en Leefomgeving, Welzijn en Gezondheid, Sociale Aspecten en Arbeidsaspecten in de keten. Afhankelijk van het ambitieniveau worden verschillende inkooptools aangereikt, waaronder eisen, criteria en contractbepalingen.
Het proces
Allereerst is begonnen met het duidelijk afbakenen van de inkooppakketten (bijv. Hardware, Software) en de belangrijkste productgroepen (bijv. Laptops, Telefoons, Datacenters) binnen deze inkooppakketten. Per inkooppakket en productgroep is op basis van het Ambitieweb bepaald welke duurzaamheidsthema’s relevant zijn om te vertalen naar inkooptools. Door onze partner Metabolic is een kwantitatieve impactanalyse gemaakt van een aantal productgroepen. Op basis van de Ambitiewebs en de impactanalyse zijn inkooptools opgesteld die moeten leiden tot verdere verduurzaming van het aanbod. De inkooptools zijn getoetst met een aantal marktpartijen en op basis van deze input verfijnd.
Het resultaat
Dit proces heeft geleid tot de Handreiking duurzame inkoop informatievoorziening. Uit de analyse blijkt dat met name Hardware een significante footprint heeft, en dat de strategie van levensduurverlenging veel potentiële milieuwinst kan opleveren. Concrete inkooptools geven daarbij aan hoe de markt in beweging gebracht kan worden.