Future Financial Impact Assessment Tool

Aanleiding

Hoewel er toenemende aandacht is voor duurzaamheid, wordt het thema vaak niet op het juiste strategische niveau behandeld. Toch zal het thema duurzaamheid – gezien de ontwikkelingen ten aanzien van 0.a. beleid, CO2-prijzen en toegang tot kritieke materialen – steeds vaker op strategisch niveau besproken moeten worden omdat het ook consequenties heeft voor Business as Usual.

Door de belangrijkste ontwikkelingen financieel te maken kunnen we scenario’s becijferen voor de kosten van Business as Usual. Met behulp van de Future Financial Impact Assessment Tool (FFIAT) ontstaat er een strategisch fundament voor organisaties om alternatieve – voorheen radicale – scenario’s te verkennen om een toekomstbestendige organisatie te worden.

Onderzoeksvraag

Wat zijn de (toekomstige) financiële consequenties van Business as Usual? Zijn deze te vertalen naar:

  1. Een quick-scan op basis van generieke gegevens;
  2. Een gespecificeerde analyse voor bedrijven op basis van inkoopdata?

Aanpak

Om deze modellen te maken zijn vier stappen doorlopen:

  1. In kaart brengen ontwikkelingen en keuze voor thema’s. Allereerst zijn de belangrijkste ontwikkelingen (bijv. Europese regelgeving, ontwikkelingen t.a.v. EU-ETS prijzen, toename in gebruik van kritieke materialen) in kaart gebracht voor de korte, middenlange en lange termijn. Hierbij is specifiek aandacht gegeven aan de financiële consequenties van deze ontwikkelingen. Dit heeft geleid tot de keuze van een aantal thema’s die opgenomen worden in de modellen.
  2. Selectie databronnen en beoordelingsystematieken. Voor elk van de gekozen thema’s is onderzocht welke (bestaande) databronnen en/of beoordelingsystematieken beschikbaar en betrouwbaar zijn om de thema’s te laden. Deze databronnen zijn vervolgens opgenomen in het model.
  3. Laden scenario’s. Vervolgens zijn voor de te kwantificeren thema’s verschillende scenario’s ontwikkeld op basis van literatuur.
  4. Prototype modellen. Voor de quick-scan is een prototype ontwikkeld die getest wordt in verschillende sectoren in de praktijk. De praktijktests moeten leiden tot verbeteringen in het model. Voor het bedrijfsspecifieke model is eveneens een prototype ontwikkeld die getoetsd wordt. Ook hier zal de praktijktests leiden tot verbeteringen.

Status

Het Minimum Viable Product van de FFIAT is gereed en wordt in de praktijk getest. Heb je interesse om het product ook op jouw organisatie te testen, dan horen wij het graag. Stuur een mailtje naar cecile@copper8.com voor meer informatie.

Het resultaat

Het resultaat is een tweetal tools (een quick scan en een gespecialiseerde analyse) die te gebruiken zijn om de risico’s van niet-duurzaam ondernemen te kwantificeren en monetariseren. Deze inzichten moeten een versnelling moeten brengen in het strategisch(er) positioneren van duurzaamheid om bedrijven te helpen om toekomstbestendig te worden. De uitkomsten van het model bieden geen advies, maar onderstrepen de urgentie voor actie.

 

Wil je meer weten over ons werk? Mail ons.