Cirkelstad

Het Nieuwe Normaal

De opdracht

Om de transitie naar een circulaire bouwsector te versnellen, is er behoefte aan een eenduidige taal waarmee iedereen kan bepalen in hoeverre een gebouw of bouwwerk circulair is. De afgelopen jaren is daarom op initiatief vanuit Cirkelstad – met ondersteuning door het Ministerie van BZK – het Nieuwe Normaal ontwikkeld. Copper8 draagt bij aan de sectorbrede ontwikkeling, verspreiding en borging van Het Nieuwe Normaal.

Context

Om circulaire ambities te realiseren, hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers behoefte aan een eenduidige taal op het gebied van circulair bouwen. In 2019 start de ontwikkeling van Het Nieuwe Normaal, samen met zes grote opdrachtgevers en zes grote opdrachtnemers. In december 2023 wordt Het Nieuwe Normaal 1.0 gelanceerd. In de volgende fase van het programma ligt de focus op bredere toepassing van Het Nieuwe Normaal.

De vraag

Ondersteun ons (Cirkelstad) bij de ontwikkeling van Het Nieuwe Normaal, zowel inhoudelijk bij het opzetten van het raamwerk en de indicatoren als bij het creëren van draagvlak bij aangesloten partijen.

De vereisten

Draagvlak is essentieel als we willen dat het Nieuwe Normaal breed wordt toegepast door zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Daarom moet HNN goed onderbouwd zijn en duidelijk voor alle partijen, zodat zij heldere afspraken kunnen maken over de circulaire prestaties.

Het proces

Het proces om te komen tot Het Nieuwe Normaal 1.0 heeft ruim vier jaar geduurd. Allereerst is het raamwerk met indicatoren diverse keren geactualiseerd en aangescherpt, mede op basis van wetenschappelijke inzichten in samenwerking met de TU Delft. Daarnaast is informatie van 500+ bouwprojecten opgehaald om voor diverse indicatoren ambitieuze én haalbare prestatieniveaus te kunnen bepalen op basis van de praktijk. Ook is intensief gewerkt aan het ontwikkelen van breed draagvlak, met een groot aantal bijeenkomsten, presentaties en werksessies.

Het resultaat

Op 7 december 2023 is Het Nieuwe Normaal 1.0 gelanceerd: een eenduidige taal met ambitieuze en haalbare prestatieniveaus op het gebied van circulair bouwen. HNN wordt inmiddels intensief gebruikt door zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers in de bouwsector om hun circulaire prestaties inzichtelijk te maken, te sturen op verduurzaming bij tenders en beleid op circulair bouwen te ontwikkelen.

Het opstellen van een eenduidige taal voor de sector is complex. Aan de ene kant moet je de expertise in huis hebben om per indicator de inhoudelijke verdieping te kunnen maken en het integrale plaatje overzien. Aan de andere kant zie je dat er geen opdrachtgever is voor dit vraagstuk en zul je er dus ondernemend in moeten zitten. Stap voor stap de sector meenemen op directie en operationeel niveau. Copper8 beschikt over dit profiel. Zij hebben de drive om het verschil te maken voor de sector Rutger Buch Programmaleider Het Nieuwe Normaal

Wil je meer weten over ons werk? Mail ons.